Her kan du læse mere om min tilgang til
Familieterapi for familier med børn i mistrivsel eller med en diagnose
I Familieterapien er børn en deltagende part, fordi de også er en del af det familiesystem, som udfordringerne flytter ind i. Børnene mærker, sanser og fornemmer det som er, også selvom der ikke er et fælles sprog, for det som er på spil i hjemmet. I terapien ser vi ofte, at børn bliver symptombærere, og en udelukkende individuel tilgang løser derfor ikke det underliggende problem. Min forståelse er at børn aldrig er problemet, Problemet er Problemet, men børn kan udvise symptomer, som de voksne skal hjælpe med at oversætte og forstå, for at børn kan opnå bedre trivsel. Via en systemisk narrativ tilgang eksternaliseres familiemedlemmerne fra problemet, hvilket medfører større frirum til refleksion og styring i eget liv. Gennem en systemisk narrativ tilgang opnår både børn og voksne ikke kun en fælles forståelse af problemet, men en følelse af samhørighed og et fælles sprog. Et fælles sprog åbner mulighed for åben kommunikation og et solidt teamarbejde i familien mod udfordringerne. Et teamarbejde der kan fortsætte efter terapien er afsluttet, hvis det holdes ved lige.
I familieterapien er det de voksne, der har ansvaret, men børn er en vigtig faktor i forløbet. Børn er aktivt deltagende når de føler sig trygge og parat hertil, ellers er de blot lyttende til stede i rummet.

Hvordan kan familieterapi hjælpe jeres familie?
Konfliktløsning og Stressreduktion Mistrivsel i en familien kan medføre konflikter og stress, hvilket kan nedbryde familiens dynamik. Systemisk narrativ familieterapi er en holistisk tilgang, der ikke kun hjælper barnet, men hele familien, hvilket vil mindske det samlede konflikt- og stressniveau i familien. Ved at arbejde med vores kropslige og verbale udtryk i familien kan vi forebygge mange konflikter, da vi ofte glemmer at rette fokus på modtageren, men i stedet er optaget af vores eget budskab.
Styrket følelse af Samhørighed Familieterapi er ikke blot symptombehandling, det er et fælles arbejde mod at genopbygge en stærk familiefølelse. Hver session struktureres med henblik på at forbedre kommunikationen, forståelse og samhørighed mellem familiemedlemmer. Vi har brug for at føle os betydningsfulde i øjnene på hinanden, for inderligt at kunne mærke vores eget værd.
Fælles Forståelse Familieterapi er nøglen til at forstå og håndtere udfordringer indenfor familiesystemet. Gennem en empatisk tilgang skaber vi et rum for udvikling og styrker følelsen af familiefællesskab. I vil opleve mulighed for at skabe en fælles forståelse af de udfordringer, der er flyttet ind i jeres familie, hvilket vil mindske fortvivlelse og forvirring.
Indsigt I Hinandens Verdener I terapien skabes et fælles rum hvor man har mulighed for at lytte til hinanden til en anden måde end man plejer i en travl hverdag. Det giver familiemedlemmerne større rum til refleksion og åbenhed til at gå på opdagelse i hinandens perspektiv. Dette skaber nye fælles veje at gå ud fra en større og dybere indsigt i hinanden.
Hjertet af Familieterapi I familieterapi vækkes samhørighed gennem betydningsfulde relationer. Barnet føler sig set, mødt og hørt, hvilket skaber en dybere forbindelse mellem forældre og barn. Hvis barnet har det svært i skolen eller i relationer med jævnaldrende, er det særlig vigtigt, der er en stor tryghed i familien. Barnet har brug for en tryg base og en sikker havn, hvor det kan optanke selvværd og selvtillid. Den styrkede relation mellem familiemedlemmerne kan medføre øget trivsel for barnet.
Tillid, Sårbarhed og Fælles sprog I familieterapi skaber forældre og børn et fælles sprog og begrebsverden, der bryder barrierer og misforståelser. At tale samme sprog bygger en bro, der hjælper med at løse konflikter og styrke båndet mellem forældre og børn. Broen skaber tillid, hvilket medfører, at det bliver muligt at dele de sårbarheder, vi alle går ind i familielivet med. Ud af sårbarheden kan der vokse en kæmpe styrke, hvilket kan være vejen til heling i familiens betydningsfulde relationer.
Mange familier med børn i mistrivsel eller med en diagnose kan opleve følgende
Mistrivsel hos børn påvirker hele familien
Når dit barn ikke trives, kan det skabe en bølge af følelser og udfordringer for hele familien. Selvom det er barnet, der viser de tydeligste tegn på mistrivsel, kan forældre og søskende ofte føle sig fanget i kaos, tristhed og magtesløshed. Det kan være vanskeligt at finde overskud til at få bearbejdet de følelser man oplever, og det medfører en ond cirkel, hvor alle familiemedlemmer kæmper med at holde hovedet oven vande.
Dårlig samvittighed
Når man som familie kæmper for at få hverdag, job og skole til at hænge sammen, kan det være ekstra udfordrende at implementere de råd man modtager fra skolen eller professionelle fagpersoner. Man kan blive ramt af dårlig samvittighed over, man ikke får fulgt den struktur og anvisning, man er blevet rådet til. En dårlig samvittighed der inviterer skylden og skammen indenfor, hvilket øger følelsen af stress og utilstrækkelighed.
Barnet ønsker ikke at være til besvær
Som forældre kan man blive usikker på, om barnet kommer ud med alt, hvad der tynger dem. Der kan være mange følelser på spil og forældre/barn forholdet er fra start præget af en naturlig asymmetri ift. ansvarsfordelingen. Forældrene gør hvad de kan for at støtte barnet, men barnet forsøger oftest også at passe på forældrene, da de ikke ønsker at gøre mor eller far kede af det. Dette kan skabe stor usikkerhed og utryghed i relationen.
Egen sårbarhed
Mistrivsel hos børn kan trigge forældres egne sårbare punkter, hvilket ofte resulterer i følelser af hjælpeløshed og fejlfølelse. Som forældre kan man blive i tvivl om, hvordan man håndterer situationen bedst, og der kan blive vendt op og ned på familiehierakiet, hvilket kan medføre kaos og utryghed. Det kan være en udfordrende forældreopgave at hjælpe sit barn, samtidig med at ens egne sårbarheder konfronteres.
Forældre har forskellig tilgang
Når ens barn er i mistrivsel, kan forældreskabet komme under et vældigt stort pres. Begge forældre oplever stor usikkerhed. og man kan komme i tvivl om ens eller partnerens forståelse og tilgang til barnet er den rette. Dette kan medføre, at man som forældre distancerer sig til hinanden, mister kontakten og kommunikationen, og får skabt store revner i det fundament man har bygget forældreskabet og familielivet på.
Familie landskab
I et presset familiesystem kan man komme til at fokusere på en enkelt del. Hvis bare X ville ændre sig, så ville det hele blive bedre, men oftest tænker X det samme om et andet familiemedlemmer. Så hvem skal ændre sig? Et familiesystem kan være komplekst og bestå af mange dele. Hvis man kun fokuserer på en enkelt del, overser man det samlede samspil, og risikere at fare vild undervejs.

Fra mine 18 år i børne- og unge psykiatrien ved jeg at mange familier med et barn i mistrivsel eller med en diagnose kan nikke genkende til ovenstående. Du skal vide at din familie ikke er alene. Samtaler med en psykoterapeut med erfaring indenfor netop dette område, kan hjælpe din familie til større trivsel og samhørighed.
Sådan arbejder jeg med systemisk narrativ tilgang i praksis
Når du vælger at give din familie muligheden for at deltage i et psykoterapeutisk forløb med mig, indleder vi det første møde med en åben dialog. Her vil vi sammen udforske de udfordringer, jeres familie står over for, og de håb I har for terapiforløbet.
I vores samtaler vil vi gå i dybden med de fortællinger, jeres familie bærer med sig, og hvordan de påvirker jeres familieliv og indbyrdes relationer. Vi vil sammen afdække gentagne mønstre og dynamikker, og jeg er her for at støtte jer i at identificere ressourcer og styrker, som måske ikke er tydelige ved første øjekast.
Gennem vores samarbejde vil vi arbejde hen imod at skabe nye fortællinger og handlemuligheder for jeres familie, der bringer mere balance og klarhed til jeres liv. Jeg er her for at lytte, støtte og guide jer på vejen mod de forandringer, I søger for jeres familie.
Samtaler foregår i hyggelige og trygge lokaler.
Læs mere om alt det praktiske her